Пятница, 19.04.2024, 22:46
ВЕТЕРАНАМ РАКЕТНЫХ ВОЙСК СТРАТЕГИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ
ОСТАВИТЬ СОБЩЕНИЕ ФОТОГАЛЕРЕЯФИЛЬМЫ О РВСН ВыходВход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость · RSS
ЯЗЫК/Language
ОБЬЯВЛЕНИЕ
НАВИГАЦИЯ
ОБЩЕНИЕ
ДРУЖЕСКИЕ САЙТЫ
ГОСТИ САЙТА
 
Главная » 2016 » Декабрь » 19 » 17 грудня 2016 року. Зустріч стратегічних ракетників з молоддю
21:10
17 грудня 2016 року. Зустріч стратегічних ракетників з молоддю

ВЕТЕРАНАМ – СТРАТЕГІЧНИМ РАКЕТНИКАМ УКРАЇНИ Є ЩО ЗГАДАТИ, І Є ПРО ЩО РОЗПОВІСТИ МОЛОДІ

17 грудня 2016 року, з нагоди 57-ї річниці створення Ракетних військ стратегічного призначення колишнього СРСР, пройшла цікава зустріч стратегічних ракетників України з молоддю.

Спочатку зустріч молоді з активом ветеранських організацій, представниками обласних і регіональних осередків проходила в приміщеннях розгорнутої експозиції в офісі Київської міської організації ветеранів-ракетників. Представники Дніпропетровської обласної організації ракетників від імені КБ «Південне» передали до музею декілька унікальних експонатів з елементів ракетно-космічної техніки та декілька книг про видатних ракетників і конструкторів України.

          

Свої експонати для музею залишили і представники Рівненської, Сумської та Вінницької обласних організацій. І ветерани, і молодь з великою зацікавленістю оглядали розгорнуту експозицію, нові експонати та слухали стратегічних ракетників.

Далі зустріч, обмін спогадами і думками, проходили на базі Державного музею НТУУ «КПІ». Ветерани-ракетники згадували про важкі і відповідальні будні сурової служби ракетників, урочисті ритуали розводів і несення бойового чергування, проведення випробувань ракетно-космічної техніки, регламентних робіт та усунення виникаючих несправностей.

                     

Особливо гостро йшли розмови щодо прийнятих рішень про без’ядерний статус України, про зняття бойових ракетних комплексів з бойового чергування та ліквідацію ракетно-ядерного озброєння в Україні. На фоні існуючої обстановки – окупації Криму та відкритої агресії Росії на сході України, питання доцільності та обґрунтованості однобічної відмови від ракетно-ядерного озброєння звучали достатньо емоційно і принципово.

Не залишилися без уваги і питання правомірності, доцільності та особистої відповідальності деяких державних посадових осіб за вивіз оперативно-тактичної ядерної зброї (всупереч рішенню, прийнятому Верховною Радою України з цього питання), яка зберігалася на території України і була її власністю.

          

Відмовляючись добровільно від такого сучасного озброєння і третього за потужністю у світі ракетно-ядерного потенціалу, Україна обґрунтовано сподівалася на відповідні гарантії її безпеки, перш за все з боку держав, які все ще володіють ракетно-ядерним озброєнням.

Нажаль, сьогодні, ветерани ракетних військ стратегічного призначення України, як і більшість народу України, глибоко занепокоєні порушенням територіальної цілісності своєї держави та агресивними діями Російської Федерації проти України. Ми знову змушені казати, що наші надії на зобов’язання країн-підписантів Будапештського меморандуму виявились марними і були повністю зруйновані ключовим підписантом – Російською Федерацією.

Враховуючи те, що не зважаючи на положення Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року про надання гарантій безпеки Україні у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), що затверджують країнами-підписантами “зобов’язання утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України”, Росія здійснила анексію Криму та продовжує посилювати воєнну напруженість на Сході України, прямо і принципово ставилося питання про повне відродження ракетно-космічної промисловості України та створення нових Ракетних військ України.

          

Учасник оперативно-стратегічної операції «Анадирь», під час Карибської кризи 1962 року, підполковник у відставці Горюнов Анатолій Семенович поділився своїми спогадами про напружену військово-політичну обстановку тих часів, героїчні дії воїнів-ракетників 43-ї Ракетної армії, які у взаємодії з частинами і підрозділами інших видів Збройних Сил фактично врятували світ від третьої світової (вже ядерної) війни. Він особливо підкреслив для молодшого покоління, що забезпечити мир, не допустити розв’язання агресії проти своєї держави, можливо тільки маючи сучасні Збройні Сили та сучасне ракетне озброєння.

          

Ветерани – учасники ліквідації ракетно-ядерного озброєння в Україні: полковники у відставці Журавель В.О., Валєєв Р.Н., Пресекарь О.М., Шацький В.Ф. та інші, з великим болем розповідали про участь в цьому процесі, але підкреслювали, що це був наказ і його треба було виконувати.

          

Представниця молодшого покоління, автор книги «Жінки в космосі» – Людмила Щербанюк сказала багато добрих слів подяки ветеранам-ракетникам та їх родинам, розповіла про свою діяльність та цікаві зустрічі з астронавтами США. Для експозиції Київської міської організації ветеранів-ракетників та окремим ветеранам подарувала свою чудову книгу з авторськими побажаннями.

          

Після традиційного процесу нагородження офіційна частина конференції була завершена. Далі спілкування ветеранів, запрошених почесних гостей та представників молоді продовжилося під час дружнього обіду, який пройшов в добрій, родинній обстановці.

Просмотров: 1666 | Добавил: Админ | Рейтинг: 4.8/17
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
ПРАЗДНИКИ СЕГОДНЯ
Праздники Украины
ЖИЗНЬ САЙТА
Форма входа