Среда, 24.04.2024, 13:45
ВЕТЕРАНАМ РАКЕТНЫХ ВОЙСК СТРАТЕГИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ
ОСТАВИТЬ СОБЩЕНИЕ ФОТОГАЛЕРЕЯФИЛЬМЫ О РВСН ВыходВход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость · RSS
ЯЗЫК/Language
ОБЬЯВЛЕНИЕ
НАВИГАЦИЯ
ОБЩЕНИЕ
ДРУЖЕСКИЕ САЙТЫ
ГОСТИ САЙТА
 
Главная » 2016 » Декабрь » 6 » ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО КРАЇН-ПІДПИСАНТІВ БУДАПЕШТСЬКОГО МЕМОРАНДУМУ. ДО ЧЛЕНІВ ЯДЕРНОГО КЛУБУ. ДО СВІТОВОЇ СПІЛЬНОТИ
20:03
ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО КРАЇН-ПІДПИСАНТІВ БУДАПЕШТСЬКОГО МЕМОРАНДУМУ. ДО ЧЛЕНІВ ЯДЕРНОГО КЛУБУ. ДО СВІТОВОЇ СПІЛЬНОТИ

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

ДО КРАЇН-ПІДПИСАНТІВ БУДАПЕШТСЬКОГО МЕМОРАНДУМУ. ДО ЧЛЕНІВ ЯДЕРНОГО КЛУБУ. ДО СВІТОВОЇ СПІЛЬНОТИ

Ми, ветерани-ракетники та учасники міжнародної науково-практичної конференції «Ветерани стратегічних ядерних сил – за зменшення ядерної загрози в світі, нерозповсюдження ядерного озброєння, за виконання Будапештського меморандуму» звертаємось до країн-підписантів Будапештського меморандуму, ядерного клубу, світової спільноти із закликом до вжиття дієвих заходів щодо припинення російської агресії на Сході України, повернення анексованого Російською Федерацією Криму.

Відмовляючись у 90-ті роки добровільно від сучасного озброєння і третього за потужністю у світі ракетно-ядерного потенціалу, Україна сподівалася на відповідні гарантії її безпеки, перш за все з боку держав, які володіють ракетно-ядерним озброєнням.

Але сьогодні, ветерани ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) України, як і більшість народу України, глибоко занепокоєні порушенням територіальної цілісності своєї держави та агресивними діями Російської Федерації щодо України, а також порушенням безпекового простору Європи в цілому.

Не зважаючи на положення Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року про надання гарантій безпеки Україні у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), де затверджено зобов’язання держав-підписантів “утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України”, Росія здійснила анексію Криму та продовжує посилювати воєнну напруженість на Сході України.

З метою забезпечення сталого, цивілізованого розвитку світової спільноти, зниження ймовірності виникнення конфліктів із застосуванням ракетно-ядерного та звичайного озброєння Україна стала на шлях позаядерної держави та добровільно ліквідувала наявну на її території ракетно-ядерну зброю. Саме ми, ветерани-ракетники, заради сьогоднішнього та майбутніх поколінь, своєю практичною діяльністю сприяли повній ліквідації на території України стратегічної ракетно-ядерної зброї.

Наші надії, які ми покладали на зобов’язання країн-підписантів Будапештського меморандуму, виявились марними і були повністю зруйновані ключовим підписантом – Російською Федерацією.

Окрім цього, велику стурбованість у нас викликає і те, що Російською Федерацією порушуються принципи заключного акту ОБСЄ, зокрема, принцип поваги до незалежності та існуючих кордонів України.

На нашу думку, воєнні дії Росії проти України на Донбасі та анексія Криму повною мірою підпадають під визначене резолюцією 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року поняття агресії.

Не відповідають дійсності заяви Міністра іноземних справ Росії С.Лаврова про недосконалість Будапештського Меморандуму. Адже саме Лавров і був одним із підписантів листа до Генеральної Асамблеї ООН від 7 грудня 1994 року про текст Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку із приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, котрий був підписаний 5 грудня 1994 року керівництвом країн-гарантів.

Українською стороною вживаються всі можливі дипломатичні та інші заходи щодо захисту суверенітету та територіальної цілісності держави. З цією метою задіяна тристороння переговорна група у Мінську, водночас ведуться перемовини з країнами-партнерами, міжнародними організаціями, світовими політиками. 20 червня 2014 року Указом Президента України схвалено рішення РНБО України щодо Мирного плану по урегулюванню ситуації на Сході української держави.

Але на жаль, дипломатичні та інші заходи українського керівництва та світової спільноти повністю ігноруються офіційним Кремлем, не знаходять вони належної реакції і з боку російської громадськості. Результати Мінських перемовин та діяльність Нормандської четвірки щодо стабілізації ситуації на Сході України і повернення анексованого Криму залишаються малоефективними.

У зв’язку з вищезазначеним, ми глибоко стурбовані поточною ситуацією і вважаємо необхідним безпосереднє активне втручання США, Великої Британії, як країн-підписантів Будапештського меморандуму, а також країн, що їх підтримали, у процес припинення агресії на Сході України, повернення анексованого Криму. Тому, ми звертаємось до Вас з проханням задіяти всі наявні воєнні, політичні, дипломатичні та економічні механізми, якими володіють країни-гаранти та західні безпекові інституції для:

  • забезпечення безпеки та миру в європейській частині континенту;
  • повного припинення кровопролиття на Донбасі;
  • відновлення територіальної цілісності України, її незалежності;
  • повернення території анексованого Криму до складу України;
  • відведення російських збройних формувань зі Сходу України;
  • відновлення лінії державного кордону на Сході і Півдні України.

Для цього просимо Вашого активного втручання та сприяння з питань:

- задіяння клубу ядерних держав, членів Ради Безпеки ООН, включаючи Китай та Францію, для повного припинення російської агресії проти України та забезпечення територіальної цілісності та незалежності України;

- задіяння можливостей світової спільноти щодо ефективного воєнного, політичного, економічного та інших механізмів впливу на Росію з метою припинення агресивних дій відносно України;

- активного використання засобів ОБСЄ для координації дій проти російської агресії та її організаторів;

- надання необхідної військово-технічної допомоги Україні для відбиття російської агресії, поновлення територіальної цілісності;

- підтримки країнами-гарантами звернень України у міжнародні судово-правові інстанції щодо захисту її територіальної цілісності, відвернення російської агресії;

- підготовки та проведення країнами-членами ООН, НАТО миротворчої операції на Сході України (окупованих територіях), а також заходів щодо гуманітарного розмінування даної території з урахуванням світового досвіду та досвіду ООН і, по можливості, із залученням та навчанням українських спеціалістів;

- надання медичного устаткування, лікарських засобів медичним закладам, в яких проходять лікування, реабілітацію ліквідатори ракетно-ядерної зброї в Україні, учасники антитерористичної операції, постраждале цивільне населення.

 

Прийнято учасниками міжнародної конференції.

Конференція проводилась 21-22 вересня 2016 року в Музеї Ракетних військ стратегічного призначення, створеному на базі колишньої 46 ракетної дивізії 43 ракетної армії – найбільш потужної в колишньому СРСР.

Просмотров: 1597 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/12
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
ПРАЗДНИКИ СЕГОДНЯ
Праздники Украины
ЖИЗНЬ САЙТА
Форма входа