Среда, 24.04.2024, 23:12
ВЕТЕРАНАМ РАКЕТНЫХ ВОЙСК СТРАТЕГИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ
ОСТАВИТЬ СОБЩЕНИЕ ФОТОГАЛЕРЕЯФИЛЬМЫ О РВСН ВыходВход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость · RSS
ЯЗЫК/Language
ОБЬЯВЛЕНИЕ
НАВИГАЦИЯ
ОБЩЕНИЕ
ДРУЖЕСКИЕ САЙТЫ
ГОСТИ САЙТА
 
Главная » 2020 » Декабрь » 9 » 05.12.1994. Україна - ракетно-ядерна держава: бути чи не бути?
18:46
05.12.1994. Україна - ракетно-ядерна держава: бути чи не бути?

Україна - ракетно-ядерна держава: бути чи не бути?

 

Відео інтерв’ю колишнього першого заступника командувача 43-ї Ракетної армії, екс-командира 46-ї ракетної дивізії генерал-майора Миколи Філатова з нагоди 26 річниці підписання Будапештського меморандуму при бажанні можна подивитись за посиланням:

https://youtu.be/ag3-fJCgWvY

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Цей крок став підсумком трирічної епопеї, внаслідок якої наша країна вимушено позбулася третього за потужністю у світі ядерного арсеналу, розміщеного на її території (потенціал 43-ї ракетної армії РВСП СРСР був і в прямому, і в переносному сенсі вражаючим, навіть не беручи до уваги можливості стратегічної авіації).

А вже
5 грудня 1994-го року в Будапешті президенти України, Сполучених Штатів Америки, Росії, а також прем’єр-міністр Великої Британії у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї підписали документ широковідомий як «Будапештський меморандум», спори про який не вщухають і сьогодні.

Уклавши цей договір з Україною, Велика Британія, США та РФ задекларували свої зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Франція і КНР надали аналогічні зобов’язання в окремих листах.

"Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки та Україна, вітаючи приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як держави, що не володіє ядерною зброєю, з огляду на зобов’язання України про видалення всієї ядерної зброї з її території в установлені строки, відзначаючи зміни в світі в області безпеки, в тому числі закінчення «холодної війни», які створили умови для глибоких скорочень ядерних сил, підтверджують таке:

1. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного Акту РБКЄ поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України.

2. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують їх зобов’язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом Організації Об’єднаних Націй.

3. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують Україні їх зобов’язання згідно з принципами Заключного Акту РБКЄ утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином забезпечити собі переваги будь-якого роду.

4. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують їх зобов’язання домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі якщо Україна стане жертвою акту агресії або об’єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї.

5. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки підтверджують щодо України їх зобов’язання не застосовувати ядерну зброю проти будь-якої держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, крім як у випадку нападу на них, їх території чи їх підопічні території, на їх збройні сили або їх союзників з боку такої держави разом з державою, яка володіє ядерною зброєю або пов’язаним з ним союзною угодою.

6. Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки та Україна будуть консультуватися в разі виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання щодо цих зобов’язань.

Цей Меморандум буде застосовним з моменту підписання."

Разом з тим, відповідні зобов’язання щодо України не були виконанні. Одна з держав-гарантів – Російська Федерація – зухвало порушила свої зобов’язання за Меморандумом та базові принципи міжнародного права, окупувавши частину території суверенної України та розв’язавши збройний конфлікт на Донбасі.

Відповіді на численні питання, пов’язані з ракетно-ядерним роззброєнням України, в тому числі і з Будапештським меморандумом, наведені у книзі Миколи Філатова «Утраченный ракетно-ядерный щит Украины. Хроника. Аналитика. Воспоминания», два видання якої вийшли з друку у 2020 році.

Рецензія на книгу надрукована в перекладі на англійську мову в Журналі "Української асоціації американістики" Історичного факультету Національного університету ім. Тараса Шевченко в грудні 2020 року:

http://www.americanstudies.history.knu.ua/en/archive/10-2/2020-10-saychuk/

 

Просмотров: 2349 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/189
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Декабрь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
ПРАЗДНИКИ СЕГОДНЯ
Праздники Украины
ЖИЗНЬ САЙТА
Форма входа