Четверг, 18.04.2024, 21:32
ВЕТЕРАНАМ РАКЕТНЫХ ВОЙСК СТРАТЕГИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ
ОСТАВИТЬ СОБЩЕНИЕ ФОТОГАЛЕРЕЯФИЛЬМЫ О РВСН ВыходВход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость · RSS
ЯЗЫК/Language
ОБЬЯВЛЕНИЕ
НАВИГАЦИЯ
ОБЩЕНИЕ
ДРУЖЕСКИЕ САЙТЫ
ГОСТИ САЙТА
 
Главная » 2018 » Сентябрь » 15 » 15 вересня 2018. Чиновники ставлять палиці в колеса ветеранській організації воїнів-ракетників
12:25
15 вересня 2018. Чиновники ставлять палиці в колеса ветеранській організації воїнів-ракетників

Головний редактор Леонід ФРОСЕВИЧ

http://ukrreporter.com.ua/suspilstvo/chynovnyky-stavlyat-palytsi-v-kolesa-veteranskij-organizatsiyi-voyiniv-raketnykiv.html

    

 

Чиновники ставлять палиці в колеса ветеранській організації воїнів-ракетників

 

Час від часу чуємо: необхідно посилювати національно-патріотичне виховання дітей та молоді, адже це – один із пріоритетних напрямів діяльності держави та суспільства. Зрештою, на цьому акцентує увагу і Стратегія національно-патріотичного виховання. Уряд затвердив навіть відповідний план дій до 2020 року на цьому відповідальному фронті робіт. Зокрема, передбачені освітньо-виховні, інформаційно-просвітницькі, культурологічні, міжнародні заходи…

Але що спостерігаємо? Є факти, коли деяким ветеранським громадським організаціям, які вирішили підставити плече цій важливій справі, чиновники кажуть: «Стоп!».

Наприклад, у нас давно діє Всеукраїнська спілка громадських організацій “Союз ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення України”. Вона об’єднує ветеранів війни, учасників бойових дій і АТО, ліквідаторів ракетно-ядерного озброєння в Україні. Очолює її Микола Михайлович Філатов, генерал-майор запасу. За його плечима – солідний армійський досвід: більше 43 років служби, з них понад 30 – у Ракетних військах стратегічного призначення. Командував ракетною дивізією в Первомайську Миколаївської області. Був першим заступником командувача 43-ої ракетної армії. З травня 2004 року до вересня 2010 року проходив службу у Головній інспекції Міністерства оборони України.

 

Виступає генерал Філатов

 

І ось вже протягом семи років Микола Михайлович займається громадською роботою. У ветеранському офісі ракетників багато що «розповідає» про те, яким могутнім був наш ракетно-ядерний щит і що ми втратили після ліквідації стратегічних ракет. Бачимо унікальні світлини з ракетних майданчиків, деякі фрагменти, вузли і агрегати колись самої грізної зброї, документи, матеріли про діяльність до і після ядерного роззброєння.

Сюди приходять школярі, курсанти, бувають іноземці, з цікавістю оглядають експозицію й багато хто з них, певно, думає, що жодних проблем у ветеранів-ракетників немає. Але це не так. Громадська організація б’є на сполох. І ставить питання руба: чому в Україні знущаються над ветеранами?

«Український репортер» попросив керівника цієї ветеранської організації генерала Миколу Філатова розповісти що сталося…

 

Суть: ветерани хочуть підставити плече військово-патріотичному вихованню, а у відповідь зіштовхуються з волокитою, блокуванням, ігноруванням. Чиновники не хочуть навіть вислухати, зрештою надати відповідь на запитання, як цього вимагає закон.

 

І ось конкретика.

Є низка документів, відповідно до яких Державна служба у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції співпрацює із всеукраїнськими об’єднаннями ветеранів війни та воїнами АТО, надає їм фінансову підтримку, здійснює моніторинг заходів тощо.

Але ж, робимо припущення, є організації, які, так би мовити, ближче до тіла, і є ті, які «не прогинаються», сподіваються лише на закон. Схоже, ветерани-ракетники серед останніх…

Отже як поставлено справу з конкурсним розподілом коштів державного бюджету для фінансової підтримки діяльності всеукраїнських громадських організацій ветеранів?

23 березня цього року Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО оголосила про умови конкурсу та вимоги щодо надання документів. Уявляєте, необхідно було направити по шість примірників надрукованих матеріалів по кожній програмі, а кожний примірник – в окремій прошнурованій, пронумерованій та скріпленій печаткою папці, з обов’язковим наданням електронної версії.

Говорить генерал Філатов:

-16 квітня наша Спілка подала документи до Держслужби на конкурс семи програм, на кожну програму – по шість надрукованих примірників та електронну версію. Це було 42 прошнурованих, пронумерованих та скріплених печаткою папки, обсягом понад тисячу аркушів.

Документи були прийняті без зауважень, але вже через декілька днів нам було сказано, що у кошторисах цих документів є деякі помилки, які необхідно виправити. Ми сподівалися, що для виправлення помилок достатньо було замінити по два аркуші(всього 14 аркушів, а не тисячу).

Але посадові особи Держслужби (Ігор Мальцев, В’ячеслав Марченко) категорично відмовилися надати дозвіл на заміну вказаних аркушів безпосередньо у Державній службі. Тоді наша Спілка повторно направила всі пакети документів на конкурсзнову 42 прошнурованих, пронумерованих та скріплених печаткою папки, обсягом понад тисячу аркушів.

Ось таке ходіння по муках. Ви думаєте, що все закінчилося благополучно для ветеранів-ракетників? Ходіння по муках тільки починалися! Бо з розповіді генерала Філатова ми дізналися, що відповідно до окремого доручення міністра соціальної політики України Андрія Реви оголошення про проведення конкурсу на 2018 рік від 23 березня визнано таким, що втратило чинність. Отакий несподіваний кульбіт!

Було оголошено новий конкурс та терміни подання документів.

І знову палиці в колеса ветеранам-ракетникам. Пакети документів (а їх направили на конкурс двічі) були визнані чиновниками Державної служби не дійсними.

– Але повернути їх, незважаючи на наші неодноразові усні та письмове перший заступник голови Служби Ігор Мальцев категорично відмовився, звинувачуючи нас в тому, що ми, начебто, примушуємо його порушити законодавство, – продовжує розповідь генерал Микола Філатов.

26 червня Спілка вже втретє подала документи (з деякими новими, нікому не потрібними і навмисно внесеними Службою необґрунтованими змінами у формах) для участі у конкурсі, об’єднавши всі заплановані раніше заходи у дві програми. Під час оформлення та необґрунтованого трикратного подання документів для участі у конкурсі витрачено тисячі аркушів паперу. За кошти громадського об’єднання та особисті кошти ветеранів обслуговувалася комп’ютерна техніка та заправлялися картриджі, здійснювалися десятки телефонних розмов та поїздок (двічі-тричі на тиждень) до офісу Служби. Хто це компенсує ветеранам?

 

На  згадку про зустріч з ветеранами

 

- Невже і після цього разу вас відфутболили?

- Через 38 днів Державна служба у справах ветеранів війни та учасників АТО за підписом заступника голови В’ячеслава Марченко повідомила, що наша Всеукраїнська спілка не допущена до участі у конкурсі.

-З якої причини?

- Начебто Спілка порушила вимоги бюджетного законодавства протягом 2016-2017 років. Але ж це повністю не відповідає дійсності і є наслідком навмисного, як ми вважаємо, грубого викривлення чиновниками Служби результатів аудиту Рахункової палати України.

- Ви про це говорили керівництву Служби?

-Звичайно. 31 липня 2018 року я особисто (спочатку усно, а потім і письмово) намагався переконати посадовців, що вони необґрунтовано й неправомірно прийняли рішення про недопущення Спілки до участі у конкурсі. Декілька разів надавав для ознайомлення матеріали ревізії фінансово-господарської діяльності Спілки, яка була проведена за нашими наполегливими зверненнями Державною аудиторською службою. У цих документах чітко зазначено, що будь-яких порушень у фінансово-господарській діяльності Спілки за період з 2016-го і по 2017 роки не встановлено.

-А чому ви звернулися до аудиторів? Чим це викликано?

- Щоб поважна державна установа з’ясувала, є порушення чи – немає. Виявилося, що немає. Але ж саме на необ’єктивній, недійсній інформації «будувалися» відмови, блокування нашої участі в конкурсі. Ось про яку неправду йдеться: у 2016-2017 роках було проведено аудит у Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників АТО. Наголошую: наша Спілка, як і інші громадські об’єднання ветеранів, до складу цієї Державної служби ніколи не входили. Аудит Спілки фахівцями Рахункової палати ніколи не проводився. А далі ось як розвивалися події. На підставі аудиту Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Рахункова палата України оприлюднила свої висновки.

І ми з подивом дізналися з цих висновків, що в нашій Спілці, виявляється, не все гаразд. Стало відразу зрозуміло, звідкіля ноги ростуть. Фахівці Рахункової палати складали акт на підставі вивчення викривленої інформації та недостовірних даних, що були надані їм за Спілку чиновниками Державної службі України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Я упевнений, що це було зроблено навмисно. Мабуть, тому ніхто з посадових осіб Служби жодного разу, як під час аудиту, так і потім, не довів до керівництва Спілки про “таємні” зауваження або недоліки, які були використані для обґрунтування цього неправомірного рішення тільки майже через сім місяців. Мабуть, тому п’ятеро посадових осіб Служби підписали документ аудиту навіть не намагаючись встановити істину або поставити питання керівникам нашої Спілки.

  • Отже, ви домоглися справедливості, але вашу ветеранську Спілку все одно не допустили до конкурсу? Що не так?

– Державна служба не визнає, що проти нас діяли протиправно, пропонує нам судитися з Рахунковою палатою України. Вважаю, що це – приклад непрофесіоналізму та безвідповідального ставлення окремих посадових осіб Служби до виконання своїх обов’язків.

Хіба це вина Спілки, якщо хтось з Державної Служби надав фахівцям Рахункової палати недостовірні дані? Хіба це може бути підставою для недопущення Спілки до конкурсу?

З цього приводу 6 серпня я звернувся до першого заступника голови Служби Ігоря Мальцева з офіційною заявою. Відповіді не отримав. Звернувся удруге. На жаль і досі не отримав від посадових осіб будь-якої інформації та запрошення до участі у перевірці цієї заяви. Посадовці продовжують нахабно ігнорувати вимоги чинного законодавства та знущатися над ветеранами.

Тоді я змушений був звернутися із заявою до міністра соціальної політики, а також подав додаткову заяву. І знову – жодної реакції.

 

Від редакції. Ось таке, жахливе, ставлення до ветеранської організації, яка хоче бути корисною для суспільства, держави, прагне передавати молоді свій багатющий досвід. Кому на руку таке блокування? Хто ж буде “посилювати національно-патріотичне виховання”, якщо є загроза знищення ветеранських структур? Очевидно, у цю кричущу ситуацію вже потрібне втручання Уряду, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

 

Автор статті не заперечує проти поширення матеріалів в інших засобах масової інформації, на сайтах і в соцмережах.

 

Керівництво Спілки звертається до всіх ветеранів з проханням залишати на сайті Український репортер” (http://ukrreporter.com.ua/suspilstvo/chynovnyky-stavlyat-palytsi-v-kolesa-veteranskij-organizatsiyi-voyiniv-raketnykiv.html) свої коментарі щодо змісту матеріалів, діяльності Всеукраїнської громадської організації “Союз ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення України” та з питань непрофесійної, протиправної діяльності керівництва Державної служби у справах ветеранів війни та учасників Антитерористичної операції, морального обліку її керівників.

Просмотров: 2167 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/30
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Сентябрь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ПРАЗДНИКИ СЕГОДНЯ
Праздники Украины
ЖИЗНЬ САЙТА
Форма входа