Пятница, 29.03.2024, 09:50
ВЕТЕРАНАМ РАКЕТНЫХ ВОЙСК СТРАТЕГИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ
ОСТАВИТЬ СОБЩЕНИЕ ФОТОГАЛЕРЕЯФИЛЬМЫ О РВСН ВыходВход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость · RSS
ЯЗЫК/Language
ОБЬЯВЛЕНИЕ
НАВИГАЦИЯ
ОБЩЕНИЕ
ДРУЖЕСКИЕ САЙТЫ
ГОСТИ САЙТА
 
Главная » 2017 » Ноябрь » 30 » 25 листопада 2017 року. Зустріч стратегічних ракетників з молоддю
15:35
25 листопада 2017 року. Зустріч стратегічних ракетників з молоддю

 

55 - РІЧНИЦЯ  ОПЕРАТИВНО-СТРАТЕГІЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ  АНАДИР”.  РАКЕТНИКИ  УКРАЇНИ НА  ЗАХИСТІ  МИРУ

25 листопада 2017 року, з нагоди 55-ї річниці оперативно-стратегічної операції “Анадир”, пройшла зустріч безпосередніх учасників Карибської кризи, ветеранів – стратегічних ракетників України з військовослужбовцями ЗСУ та молоддю.

Спочатку зустріч з учасниками операції “Анадир”, активом ветеранських організацій, представниками обласних і регіональних осередків проходила в приміщеннях розгорнутої експозиції в офісі Київської міської організації ветеранів-ракетників.

           

Далі зустріч за круглим столом, обмін спогадами і думками проходили на базі Державного музею НТУУ «КПІ». Учасники оперативно-стратегічної військової операції, ветерани-ракетники згадували про важкі і відповідальні будні далекого 1962 року, сурові дійсності цілком таємної операції з надання інтернаціональної допомоги молодій Республіці Куба в захисті її свободи і недоторканості. Відверто розповідали про часи, коли світ практично стояв на порозі третьої світової війни та ядерної катастрофи.

           

 

У заході брали участь:

Проректор Національного технічного університету України “КПІ ім.. Ігоря Сікорського” з наукової роботи, академік НАН України – Ільченко М.Ю.; екс-начальник Головного, пізніше – Генерального штабу ЗСУ, перший заступник Міністра оборони України, учасник виконання інтернаціонального завдання на території Республіки Куба, генерал-полковник у відставці Лопата А.В.; екс-Командувач ракетної армії Ракетних військ стратегічного призначення, учасник оперативно-стратегічної операції «Анадир», а пізніше й учасник виконання інтернаціонального завдання на території Республіки Куба генерал-лейтенант у відставці Пустовий І.В.; екс-Начальник військової контррозвідки Міністерства оборони України генерал-майор у відставці Матвєєв А.Ф.;

 

а також:

- учасники оперативно-стратегічної операції “Анадир”: підполковник у відставці Горюнов А.С., підполковник у відставці Олієвський С.Й., майор у відставці Жмурко М.В., прапорщик у відставці Кривонос М.С., полковник у відставці Крицький В.В., полковник у відставці Масалов М.І., підполковник у відставці Шемельов В.П., полковник у відставці Степура О.С., майор у відставці Мірошніченко Г.О., сержант у відставці Сонько М.М,, старший сержант у відставці Нікандров О.Д., сержант у відставці Захарченко Г.П.;

- ветерани Ракетних військ стратегічного призначення, ветерани космодромів, ветерани та працівники ракетно-космічної галузі України, військовослужбовці і ветерани Збройних Сил України, учасники Антитерористичної операції;

- представники державних установ, громадських організацій та засобів масової інформації, делегати та представники обласних (міських, районних) організацій ветеранів-ракетників, представники Національного технічного університету України “КПІ ім. Ігоря Сікорського”; студенти, курсанти військового ліцею з посиленою військовою та фізичною підготовкою.

 

           

 

Після вступного слова Ільченка М.Ю., представлення учасників зустрічі і плану роботи Філатовим М.М., учасники оперативно-стратегічної операції «Анадир» Пустовий І.В., Горюнов А.С., Жмурко М.В. Кривонос М.С., Крицький В.В., Нікандров О.Д., Масалов М.І. та інші поділилися своїми спогадами про напружену військово-політичну обстановку тих часів, героїчні дії воїнів-ракетників 43-ї Ракетної армії, які у взаємодії з частинами і підрозділами інших видів Збройних Сил фактично врятували світ від третьої світової (ядерної) війни. Доповідачі особливо підкреслили той факт, що не допустити розв’язання агресії проти своєї держави сьогодні можливо тільки маючи боєздатні Збройні Сили із сучасним ракетним озброєнням. Із цікавим виступом до учасників зустрічі звернувся Анатолій Васильович Лопата.

Від молоді до ветеранів-ракетників та всіх учасників зустрічі зі словами щирої подяки та найкращими побажаннями звернулася курсант Київського військового коледжу Маргарита Шеверун.

 

           

Військово-стратегічна операція під кодовою назвою «Анадир» із недопущення агресії проти Куби випала на долю 43-ї ракетної дивізії, що дислокувалася в Україні, в м. Ромни Сумської області. На базі 43-ї ракетної дивізії була сформована 51-а ракетна дивізія, до складу якої, крім штатних ракетних полків, що дислокувалися в містах Охтирка, Лебедин, Глухів Сумської обл., були включені інші ракетні частини, що дислокувалися як на території України, так і в Білорусі та країнах Балтії.

           

Командування створеною ракетною дивізією було доручено авторитетному генералу Стаценку І.Д. уродженцю Київської області. Після відповідної підготовки ракетні частини з особовим складом і ракетно-ядерним озброєнням відправлялися на Кубу з портів Миколаїв, Севастополь, Балтійськ. Тільки з Миколаєва через Атлантичний океан було відправлено 21 судно. З цього порту відбуло 5473 військовослужбовців та 2488 одиниць різноманітної техніки, включаючи 28 ракет Р-12 і 14 ракет Р-14. Перехід через океан на суховантажі тривав 15-20 діб і вже 22 жовтня 51-а ракетна дивізія була розташована на Кубі.

           

Виступаючі також зазначили, що в ході проведення операції «Анадир» частинам Ракетних військ стратегічного призначення було забезпечено надійний військовий захист з боку підрозділів військ протиповітряної оборони, військово-повітряних сил, військово-морських сил, сухопутних військ. Цей військовий контингент дозволяв забезпечити комплексне прикриття стратегічних ракетників.

 

Політичний аспект “гри м’язами” ядерних держав ветерани-ракетники бачать і сьогодні – в політиці Росії, КНДР, Ірану. Відмовляючись добровільно від сучасного озброєння і третього за потужністю у світі ракетно-ядерного потенціалу, Україна обґрунтовано сподівалася на відповідні гарантії її безпеки, перш за все з боку держав, які все ще володіють ракетно-ядерним озброєнням.

           

Нажаль, сьогодні ветерани ракетних військ стратегічного призначення України, як і більшість громадян України, глибоко занепокоєні порушенням територіальної цілісності своєї держави, агресивними діями Російської Федерації проти України. Ми знову вимушені казати, що надії на зобов’язання країн-підписантів Будапештського меморандуму виявились марними і були повністю зруйновані ключовим підписантом – Російською Федерацією.

Нині на території України проживають тисячі безпосередніх учасників тих драматичних подій. Це люди, які повною мірою відчули жах передвоєнної обстановки та усвідомили наслідки можливої ядерної війни. Тільки в Київській області їх налічується більше 500 чоловік. Чимало ветеранів-інтернаціоналістів (учасників бойових дій), які були на Кубі, очолюють місцеві структури організацій ветеранів РВСП. Серед них колишні молоді офіцери, а тепер активісти ветеранського руху – генерал-полковник у відставці Лопатин М.О., генерал-лейтенант у відставці Пустовий І.В., старші офіцери – полковники у відставці Горюнов А.С., Боздніков В.Г. , Селіванко А.С., Седіков Г.І., Саєвський В.С., Летушов Г.І., Прокшиц О.І., Баратинський Г.М., Акалова Т.Г. і багато інших. Переважно вони проживають у колишніх військових містечках, що знаходяться на Сумщині, Київщині і Вінниччині.

У різні періоди часу військовим контингентом на Кубі командували відомі воєначальники Збройних сил України - генерал-полковники Лопата А.В., Затинайко О.І. В рамках діяльності всеукраїнського «Союзу ветеранів РВСП України» їх зусилля спрямовуються на військово-патріотичне виховання молоді, забезпечення територіальної цілісності України, сприяння створенню та зміцненню її ракетного щита.

 

           

 

Після традиційного нагородження учасників заходу офіційна частина зустрічі була завершена. Далі спілкування ветеранів, запрошених почесних гостей та представників молоді продовжилося під час дружнього обіду, який пройшов у добрій, родинній обстановці.

Просмотров: 1834 | Добавил: Админ | Рейтинг: 4.8/17
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Ноябрь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
ПРАЗДНИКИ СЕГОДНЯ
Праздники Украины
ЖИЗНЬ САЙТА
Форма входа