Вторник, 23.04.2024, 19:54
ВЕТЕРАНАМ РАКЕТНЫХ ВОЙСК СТРАТЕГИЧЕСКОГО НАЗНАЧЕНИЯ
ОСТАВИТЬ СОБЩЕНИЕ ФОТОГАЛЕРЕЯФИЛЬМЫ О РВСН ВыходВход
Вы вошли как Гость · Группа "Гости"Приветствую Вас, Гость · RSS
ЯЗЫК/Language
ОБЬЯВЛЕНИЕ
НАВИГАЦИЯ
ОБЩЕНИЕ
ДРУЖЕСКИЕ САЙТЫ
ГОСТИ САЙТА
 
Главная » 2020 » Февраль » 19 » Лютий 2020. Вихід з друку книги Миколи Філатова
22:15
Лютий 2020. Вихід з друку книги Миколи Філатова

Шановні ветерани Ракетних військ стратегічного призначення, ветерани військової служби, користувачі нашого сайту та громадяни, які цікавляться історією України та її Збройних сил!

 

Після тривалого очікування з друку вийшла книга колишнього командира 46-ї ракетної дивізії Ракетних військ стратегічного призначення, екс-першого заступника командувача 43-ї ракетної армії Миколи Філатова. Офіційна презентація книги відбудеться у березні-квітні 2020 року. Але перше ознайомлення з книгою та її вручення ветеранам-ракетникам відбулося 15.02.2020 року в офісному приміщенні громадської організації «Союз ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення».

      

 

Стисло про зміст книги (від автора)

Книга видана в більшій частині (понад 690 стор.) російською мовою. Останній розділ книги "Замість епілогу" написаний і надрукований українською мовою, цей матеріал стосується переважно діяльності громадської організації ветеранів-ракетників в Україні та Міжнародної конференції з ракетно-ядерного роззброєння України, яка проходила у вересні 2019 року в Італії.

У першому розділі документально-художнього видання автор прагнув донести до читача основні загальні відомості про створення та склад найпотужнішого виду збройних сил – Ракетних військ стратегічного призначення (РВСП) колишнього СРСР. Розповісти про 43-ю ракетну армію, штаб якої був розташований у Вінниці, про її бойовий склад у різний час і про дивізії армії, які дислокувалися не тільки на території України. Читач матиме змогу дізнатися про специфічну і раніше суворо засекречену службу стратегічних ракетників, про організацію і безперервне несення в Ракетних військах бойового чергування, відпрацьовані протягом десятиліть системи експлуатації ядерного і ракетного озброєння. Коротко викладена інформація про кожну ракетну дивізію, що входили до складу 43-ї ракетної армії, їх озброєння та специфіку служби, про інші військові частини і структури, які входили до складу стратегічних ядерних сил і дислокувалися на території України (об'єкти «С», арсенали та інші підрозділи).

У наступних розділах читач зможе ознайомитися з досить докладними матеріалами і деякими документами політично-правового характеру, з хронікою і коротким аналізом всіх основних подій, прийнятих рішень і процесів, пов'язаних з ліквідацією ракетно-ядерної зброї в Україні. Тут буде охоплений весь період – від прийняття рішень і оголошення про без'ядерний статус України, практичної організації та виконання робіт зі зняття бойових ракетних комплексів з бойового чергування і до завершення повної ліквідації ракетно-ядерної зброї в Україні (з 1991 по 2002 рік) з розформуванням 43-ї ракетної армії. Одночасно, в хронологічному порядку читач зможе ознайомитися зі спогадами про найбільш цікаві і важливі події, які відбувалися в ті роки. Це, перш за все, міжнародні офіційні і робочі зустрічі, підписані договори і угоди, міжнародне співробітництво і взаємодія з питань ракетно-ядерного роззброєння і забезпечення світової безпеки. Читач отримає багато цікавої і закритої на той час інформації про події в Україні.

Безсумнівно, великий інтерес викличуть викладені спогади про конкретні події в 46-ій ракетній дивізії, якою автор командував з листопада 1990 по серпень 1994 року. Не залишаться без належної уваги і спогади про події в інших з'єднаннях, військових частинах і в управлінні 43-ї ракетної армії, де автор книги проходив службу з серпня 1994 по грудень 1997 року на посаді першого заступника (з організаційних заходів-заступника) командувача 43- ї ракетної армії. Саме в цих розділах будуть викладені хроніка подій і спогади про діяльність управління 43-ї ракетної армії, центрального апарату Міністерства оборони та Генерального штабу в період практичного ракетно-ядерного роззброєння України. Проведено аналіз подій і прийнятих військово-політичних рішень, організації робіт з ліквідації ракетно-ядерної зброї, розказано про воістину героїчну службу і напружену повсякденну працю стратегічних ракетників. У книзі наводяться копії раніше закритих офіційних матеріалів медичних досліджень про наслідки надзвичайно напруженої роботи ракетників, що перевищують всі допустимі норми навантаження на учасників ліквідації ракетно-ядерної зброї та багато іншого.

В останньому розділі книги будуть приведені достовірні факти, копії документів, аналіз і спогади про деякі серйозні проблеми і порушення, які, на превеликий жаль, допускали окремі посадові особи і військові керівники в генеральських погонах в процесі ракетно-ядерного роззброєння України. Буде сказано і про ефективність використання отриманої від Сполучених Штатів Америки фінансової допомоги, техніки та інших матеріально-технічних засобів. Відверто кажучи, не дуже хотілося і не дуже приємно було торкатися цієї теми. Однак і не розповісти про це було б неправильно й нечесно перед людьми. Не по совісті. Особливо перед тими, хто на шкоду своєму здоров'ю, а іноді і життю, в тривалому відриві від своїх сімей цілодобово, чесно і сумлінно виконував свій військовий і громадянський обов'язок, в той час як хтось, закликаючи їх чесно служити своїй Батьківщині, на перше місце ставив власний добробут і незаконне збагачення.

Дуже хочеться вірити в те, що якщо не сьогоднішні, то наступні покоління українців все-таки захочуть знайти відповіді на непрості наболілі питання. Як, і головне, чому Україна так легко пішла на повне знищення свого могутнього ракетно-ядерного щита, а також на повне, варварське знищення всієї інфраструктури 43-ї ракетної армії і знищення деякого унікального і сучасного авіаційного озброєння.

Книга була здебільшого написана (більше ніж на 90%) ще в період з 1997 по 2004 рік. Однак з певних причин робота не була завершена, а видання книги було відкладено на досить тривалий час. Основною метою і головними завданнями автора книги було прагнення всебічно показати всю складність і суперечливість політичної обстановки зі стратегічних ядерних озброєнь на початку 90-х років, показати і розкрити ту інформацію про ракетно-ядерне роззброєння України, про яку більшість її громадян навіть не здогадувалися. Бажання показати справжній героїзм і віддати належне самовідданій праці стратегічних ракетників, ветеранам РВСП. Висловити подяку їх сім'ям, розділившим тяготи і злидні нелегкої ракетної служби, і всім тим, хто брав активну участь у вдосконаленні Ракетних військ, і тим, хто стійко витримав іспит долі на етапі ліквідації ракетно-ядерної зброї в Україні. Докласти всіх зусиль до того, щоб про них знали і завжди пам'ятали не тільки їхні діти та онуки. Молоді покоління повинні знати, що довелося пережити і витримати цим людям, які заслужили шану і повагу. Вони повинні рости і виховуватися на їх традиціях так само, як на традиціях і прикладах життя тих, хто в роки війни врятував світ від фашистської чуми, і традиціях тих, хто захищає її суверенітет і територіальну цілісність зараз, вже після ліквідації ракетно-ядерної зброї в Україні.

Для придбання книги звертайтесь до громадської організації «Союз ветеранів Ракетних військ стратегічного призначення» або безпосередньо до автора.

Просмотров: 2594 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/198
Всего комментариев: 0
Copyright MyCorp © 2024
Календарь
«  Февраль 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
ПРАЗДНИКИ СЕГОДНЯ
Праздники Украины
ЖИЗНЬ САЙТА
Форма входа